vloerisolatie Brugge

Vloerisolatie Brugge

U wilt graag vloerisolatie toevoegen aan uw huidige vloer in Brugge, omdat de isolatiewaarde van uw woning laag is en de warmte in huis snel ontsnapt. Met na-isoleren van de vloer creëert u een comfortabeler klimaat in huis en bespaart u jaarlijks aanzienlijk op de stookkosten. Bovendien draagt u bij aan een beter milieu en heeft u mogelijk recht op een premie van de Vlaamse overheid. U leest hier hoe het isoleren van de vloer in zijn werk gaat, wat de voordelen ervan zijn en welke mogelijkheden u heeft.

Bent u benieuwd naar de prijs van vloerisolatie in Brugge? Schakel dan een isolatiespecialist in door offertes aan te vragen via het offerteformulier.

Voordelen van onze service

  • Vakkundig isolatiewerk
  • Scherpe prijzen
  • Meerdere offertes vergelijken

Vloerisolatie: verhoog uw wooncomfort, verlaag uw energienota

Het isoleren van uw vloer in Brugge brengt een aantal voordelen met zich mee, zoals een verhoogd comfort in huis. Dit betekent dat er een stabielere temperatuur in huis is en de luchtvochtigheid lager is. Vloerisolatie zorgt ook voor een fijner klimaat en een betere gezondheid, omdat de kans op ongedierte aanzienlijk lager is. Een ander voordeel is dat u bespaart op de kosten en dus profiteert van een lagere energiefactuur. Tot slot zijn de kosten relatief laag, is de klus binnen een dag klaar en realiseert u een waardestijging van uw woning.
  • Verhoogd comfort in huis
  • Lagere energiefactuur
  • Goedkoop en binnen een dag klaar
  • Waardestijging van uw woning

Welke opties zijn er bij vloerisolatie?

De meest voorkomende methoden zijn isolerende chape, PUR spuiten en isolatieplaten laten leggen.

Isolerende chape is isolerend beton dat uit een combinatie van cement en isolerend materiaal bestaat. Het wordt gemaakt van polystyreen korrels. Om een juiste isolatiewaarde te krijgen zal isolerende chape toegepast worden in combinatie met een andere isolatietechniek.

PUR spuiten is een uitstekende methode omdat elk gat compleet afgedicht wordt. Dit materiaal heeft een uitstekende isolatiewaarde en u kiest zelf welke dikte u wilt. Het spuiten van PUR-schuim is een nauwkeurige klus die het beste door een isolatiespecialist uit Brugge gedaan kan worden.

Isolatieplaten zijn er in allerlei materiaalsoorten, zoals PUR, EPS, XPS of glaswol. Deze methode is zeer in trek omdat het een hoge isolatiewaarde heeft. Bovendien zijn isolatieplaten snel en eenvoudig te plaatsen. De platen worden op een effen ondergrond bevestigd en zijn drukbestendig, zo zakt de vloer niet in.

Waar moet u aan denken bij een vloerisolatie?

Wie graag vloerisolatie wil laten leggen door specialisten uit Brugge, moet met diverse zaken rekening houden. Er zit een verschil in bodemisolatie, wat optrekkend vocht voorkomt en het isoleren van de vloer, wat meer geschikt is voor warmtebehoud. Andere elementen waar u aan moet denken zijn:

  • Isolatiewaarde: wat moet de minimale isolatiewaarde zijn?
  • Isolatiemateriaal: er zijn verschillende soorten isolatiematerialen beschikbaar
  • Hoogte kruipruimte: hoe hoger de kruipruimte, hoe eenvoudiger de vloer geïsoleerd kan worden
  • Maximaal budget: denk aan uw budget, vloerisolatie bestaat namelijk niet alleen uit materiaal, maar ook uit arbeidskosten en kosten voor het plaatsen

na-isoleren vloeren Brugge

Na-isolatie bij renovatie

Het is aan te raden om bij de bouw van een nieuwe woning in Brugge direct vloerisolatie te laten leggen. Echter is het ook mogelijk om de vloer te isoleren bij een bestaande woning, dit wordt na-isoleren genoemd. De meest voordelige oplossing is na-isoleren van de kruipruimte, wat ook wel bodemisolatie heet. Het voordeel van het isoleren van de kruipruimte is dat de bestaande vloer intact blijft en het binnen een paar dagen gedaan kan zijn. Isolatie van de kruipruimte kan alleen als de kruipruimte hoog genoeg is. Bij na-isolatie kiest u uit verschillende materialen, waaronder isolatiechape of PUR-schuim.

isoleren kruipkelder

Kruipkelder isoleren Brugge

Als u het niet ziet zitten om de vloer langs boven te isoleren en liever een minder ingrijpende klus laat uitvoeren, dan raden vakmannen het isoleren van de kruipkelder aan. De kruipkelder is de kleine ruimte onder de vloer. U kunt ervoor kiezen om de vloer langs onder te isoleren, maar het is ook een optie om de bodem van de kruipkelder te isoleren. Dit is een gemakkelijke en snelle methode die relatief voordelig is. Door middel van isolatiechips of –schelpen sluit u de bodem van de kruipkelder af, waardoor de vloer in uw woonkamer of keuken al snel een paar graden warmer aanvoelt.

Wilt u besparen op de kosten voor vloerisolatie?

Vraag direct gratis en vrijblijvende offertes aan. Vergelijk en bespaar!

Gratis offertes aanvragen

isoleren van een houten vloer

Isolatie van houten vloer

Een houten vloer is prachtig, maar kraakt vaak wel. Dit probleem is eenvoudig te verhelpen met geluidsisolatie in de vorm van akoestisch isoleren. U kunt bijvoorbeeld de holle ruimte onder het hout op laten vullen met isolatiemateriaal zoals glaswol of steenwol. Deze minerale wolsoorten zorgen voor een akoestisch betere ruimte en een hebben een hoge thermische isolatiewaarde. Het is ook mogelijk om geluidsisolatie te plaatsen in de vorm van matten of een schuimvlokkenplaat. Echter verbeteren deze alleen de akoestische waarde, niet de warmte-isolering.

Minerale wol wordt vaak via de kruipruimte geplaatst, mits deze hoog genoeg is. Anders moet de volledige vloer verwijderd worden, om vervolgens het materiaal eronder te plaatsen. Bij het plaatsen van de isolatielaag is het tevens verstandig te kijken naar de noodzaak voor een dampwerende laag. Zo voorkomt u beschadigingen aan het isolatiemateriaal.


isoleren betonnen vloer

Isolatie van betonvloer

Een betonvloer ziet er strak en modern uit, maar oogt ook kil. Naast het behoud van de warmte zorgt vloerisolatie ook voor een besparing van de stookkosten. Een volwaardige vloeropbouw met isolatie heeft een dikte van zo’n 20 centimeter.

Het is belangrijk bij de isolatie van uw betonvloer om de vloer eerst te nivelleren, zodat het pe-folie met de isolatie bovenop de genivelleerde vloer geplaatst wordt. Als isolatiemateriaal kiest u voor PUR of harde isolatieplaten. Boven deze laag komt de afwerkingslaag. De toplaag moet minimaal 8 centimeter dik zijn. Wilt u de vloerisolatie combineren met vloerverwarming? Reken dan op een dikte van 10 tot 12 centimeter.

Heeft u een bestaande betonvloer, dan is na-isoleren een optie. Doe dit met behulp van een zwevende dekvloer. Hierbij wordt er een extra plastic folielaag tussen de betonvloer en het isolatiemateriaal geplaatst, wat optrekkend vocht tegenhoud. Vraag om advies bij specialisten uit Brugge.

Zoldervloer isoleren

Naast het isoleren van uw woonkamer of slaapkamervloer is het isoleren van de zoldervloer ook mogelijk. Het na-isoleren van de zoldervloer is alleen geschikt wanneer u de zolder niet gebruikt als slaap- of studeerruimte. Dankzij deze isolatietechniek zorgt u er namelijk voor dat de opstijgende warmte bij het plafond van de bovenverdieping stopt, en de warme lucht de zolder niet meer bereikt.

Qua isolatiemateriaal voor de zoldervloer kiest u bijvoorbeeld uit PIR isolatieplaten. Dit materiaal heeft een hoge isolatiewaarde en is direct beloopbaar. De platen bestelt u eenvoudig bij een specialist uit Brugge en laat u door een erkend vakman plaatsen. Met een geïsoleerde zoldervloer bent u zeker van een snel resultaat en een directe verbetering van het wooncomfort.

Vloerisolatie & vloerverwarming

Vaak denkt men dat het niet mogelijk is om vloerisolatie te combineren met vloerverwarming. Dit is echter incorrect: het is juist aan te raden om de vloerverwarming te combineren met een isolatielaag. De isolatielaag beperkt het warmteverlies naar de bodem én zorgt voor meer beheersbare opwarmtijden. Het is zelfs zo dat u door de combinatie van vloerverwarming en vloerisolering aanzienlijk op de stookkosten bespaart. Het verschilt per vloersoort hoe u de vloerverwarming laat installeren en welke soort isolatietechniek geschikt is.

Vloerverwarming: hechtende dekvloer

De hechtende dekvloer is het minst populair, maar wordt nog steeds in 20 – 30% van de woningen toegepast. Bij een hechtende bovenvloer bevestigt men de buizen voor de verwarming aan de constructievloer zonder extra isolatielaag, en verwerkt deze daarna in de dekvloer.

Het voordeel van deze techniek is dat de warmte minder kans heeft om weg te trekken via de bodem, het nadeel is dat de kans op scheuren in de constructievloer groter is.

Vloerverwarming: zwevende dekvloer

Bij deze populaire techniek zal men eerst een reflecterend folie over de gehele constructievloer plaatsen. Vervolgens plaatst men krimpnetten, waar de verwarmingsbuizen op bevestigd kunnen worden. Daarna bestaat er nog de mogelijkheid voor een extra isolatielagen aan de randen.

Vloerisolatie plaatsen, hoe werkt het?

Doorgaans wordt de vloer via de kruipruimte onder uw woning in Brugge geïsoleerd. Van tevoren wordt er een inspectie gedaan in de kruipruimte. Er wordt onder andere gekeken naar de hoogte van de ruimte, het type vloer en de bereikbaarheid. Vervolgens spreekt het isolatiebedrijf uit Brugge een dag af om de vloer te isoleren. Afhankelijk van welk isolatiemateriaal u kiest, wordt de isolatie geplaatst. Dit zal bij het ene materiaal eenvoudiger zijn dan bij het andere. Tot slot ruimt het bedrijf alles op. Vloerisolatie duurt vaak een halve dag, omdat er geen breekwerk of vergunning voor nodig is. U geniet dus binnen 1 dag van een comfortabel aanvoelende vloer.

vloerisolatie glaswol Brugge

Prijs van vloerisolatie

De prijzen voor het plaatsen worden door meerdere factoren bepaald. Onder andere of het aan de onderzijde of bovenzijde geplaatst worden en voor welk materiaal u gaat. De prijs per m² voor EPS is namelijk een stuk lager dan bijvoorbeeld isolatiechape. De afmeting van het vloeroppervlak is natuurlijk ook een grote factor die meespeelt. Waar de prijs voor de isolatie van een vloer in een appartement rond de €1.170,- valt, is dit voor een vrijstaand pand al snel €1.820,-.

Wilt u zelf de prijs berekenen? Ga dan uit van gemiddeld €30,- per m² . Deze prijs is inclusief arbeidskosten, plaatsing, materiaal en btw.

Hoeveel kunt u besparen met vloerisolatie?

Dat vloerisolatie beter is voor het milieu en dat het bespaart op de energiefactuur, is bekend. Maar wat bespaart u eigenlijk als u de vloer laat isoleren? Dit is vooral afhankelijk van hoe hoog en hoe vaak u de verwarming aan zet. Gemiddeld bespaart u 10 tot 15% op de gasrekening, wat omgerekend zo’n 5 tot 7 m³ gas per m² is.

Bij alle soorten isolatie is er een bepaalde terugverdientijd. Wat de precieze terugverdientijd is als u vloerisolatie laat plaatsen, hangt af van de prijzen en het gasverbruik, maar ook van het rendement van de isolatie. De kosten van het isoleren van de vloer heeft u binnen 7 tot 10 jaar terugverdiend.

Prijstabel: prijs vloerisolatie per type woning

Type woning Gemiddelde oppervlakte Gemiddelde prijs*
Appartement 45 m² €1170,-
Rijtjeshuis 50 m² €1300,-
2 onder 1 kap 55 m² €1430,-
Vrijstaande woning 70 m² €1820,-
* Let op dit is een gemiddelde prijs, inclusief 6% BTW en plaatsing. Bij de berekening is uitgegaan van een gemiddelde prijs van €26 per m². Vraag voor exacte prijsberekeningen vrijblijvende offertes aan.

Meer weten over de prijzen van het na-isoleren van de vloer?

Vergelijk meerdere offertes en vind de juiste specialist uit Brugge.

Gratis offertes aanvragen

Premie vloerisolatie 2018/2019

Laat u de vloer van uw woning in Brugge isoleren, dan bespaart u heel wat op de energiefactuur. Er zijn diverse premies waar u mogelijk voor in aanmerking komt, bijvoorbeeld een premie via uw netbeheerder of de totaalrenovatiebonus. Bovendien zijn er een aantal interessante leningen waar u naar kunt kijken. Ga naar de premiezoeker voor het overzicht van relevante premies.

premies vloerisolatie

Premie vloerisolatie via de netbeheerder

Wanneer u in uw woning of appartement in Brugge vloerisolatie laat plaatsen of isolatie op het plafond van een kelder of kruipruimte, komt u mogelijk in aanmerking voor een premie van uw netbeheerder. Er zitten wel een aantal voorwaarden aan. Ga naar de officiële website van het Vlaamse gewest voor meer informatie over deze voorwaarden.

Verlaagd btw-tarief

Sinds 12 februari 2016 geldt een verlaagd btw-tarief van 6% op verbouw- en renovatiewerken aan de binnenkant van uw woning in Brugge. Dit is van toepassing op privéwoningen van minstens 10 jaar oud. Voor woningen minder dan 10 jaar oud geldt een overgangsmaatregel. Kijk voor meer informatie over het verlaagd btw-tarief op de website van de Federale Overheidsdienst Financiën.

Totaalrenovatiebonus

Investeert u in 3 of meer energiebesparende maatregelen, zoals meerdere vormen van isolatie, binnen een periode van 5 jaar? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor de totaalrenovatiebonus. U ontvangt dan bovenop de premie van de netbeheerder nog een bonus. Hoe meer energiebesparende maatregelen u neemt in Brugge, hoe hoger deze bonus zal zijn. Ga naar de website van Vlaanderen voor meer informatie hierover.

Gemeentelijke of provinciale premie

Naast een premie van de netbeheerder of een totaalrenovatiebonus, geven bepaalde gemeentes extra premies. Wat voor premies dit zijn en of u in aanmerking komt, vindt u op de website van de premiezoeker. U kunt ook bij het gemeentehuis in Brugge informeren.

Vloerisolatie dikte

Wat de minimale dikte voor vloerisolatie moet zijn, hangt af van het type materiaal, de lambdawaarde en in wat voor type huis u woont.

Een nieuwbouwwoning heeft aanzienlijk minder dik isolatiemateriaal nodig dan een passief huis. Zo moet PIR een dikte van gemiddeld 14 centimeter hebben, terwijl papiercellulose 20 centimeter dik moet zijn.

Naast de dikte speelt de Rd-waarde ook mee. De Rd-waarde geeft aan hoe goed een isolatiemateriaal van bepaalde dikte thermisch isoleert. De Rd-waarde van vloerisolatie moet minimaal 2 m² K/W zijn.
dikte vloerisolatie

Soorten vloerisolatie

Er zijn verschillende soorten isolatie mogelijk. Zo bestaat er bijvoorbeeld de optie voor een bodemisolatie via de kruipruimte, maar is er ook een verschil tussen de isolatie aan de onderzijde of bovenzijde van de vloer. De meest gebruikte soorten:

  • Bodemisolatie: Voor bodemisolatie bestaan er zowel kunstmatige als natuurlijke isolatiematerialen. Draagt u graag bij aan een duurzame samenleving? Overweeg dan de toepassing van schelpen of zand. De kunstmatige alternatieven zijn onder meer thermoskussens en EPS isolatiekorrels.
  • Isolatie bovenzijde: Voor deze techniek is de toepassing van vloerisolatieplaten de beste oplossing. De isolatieplaten zorgen voor een snelle isolatielaag, hoge isolatiewaarde en zeker een zoldervloer hoeft u niet af te werken.
  • Isolatie onderzijde: de na-isolatie van de onderzijde van woonkamervloeren is tevens met meerdere materialen uitvoerbaar. Om tevens de akoestische waarden te optimaliseren adviseren wij het gebruik van glaswol of steenwol.

Prijstabel: vloerisolatie prijs per m²

Materiaalsoort Prijs per m²* Gem. terugverdientijd
EPS isolatieplaten €20,- 7 jaar
PUR €30,- 8 jaar
Isolerende chape €30,- 8 jaar
* Let op dit is een gemiddelde prijs per m², inclusief 6% BTW en plaatsing. Vraag voor exacte prijsberekeningen vrijblijvende offertes aan.

Plaatsen van vloerisolatie in uw woning in Brugge?

Vraag offertes aan voor de exacte prijzen van het isoleren van de vloer.

Gratis offertes aanvragen

isolatiechape plaatsen

Isolatiechape

Wanneer u op zoek gaat naar vloerisolatie die aan al uw wensen voldoet, dan zult u bij menig isolatiespecialist uit Brugge de term isolatiechape tegenkomen. De chape is de vloer die onder de dekvloer ligt. In de meeste gevallen wordt de chape gemaakt van beton of cement. Door het beton of cement te vermengen met polystyreenkorrels of PUR granulaat, kan deze chape dienen als isolerende laag. Isolerende chape kost gemiddeld €30,- per m² en heeft een terugverdientijd van zo’n 8 jaar.

isolatieschuim aanbrengen

PUR spuiten

Het voordeel van PUR-schuimisolatie is dat het gemakkelijk alle hoekjes en gaten van een oppervlak wordt bereikt. Dit maakt het materiaal uitermate geschikt voor het (na-)isoleren van oneffen vloeren, of een vloer waar buizen op liggen. Het is mogelijk om boven de gespoten onderlaag van PUR een vloerverwarming te installeren. U moet dan wel eerst het oppervlak van de onderlaag schuren om een egale ondergrond te krijgen. De gemiddelde prijs per m² van gespoten PUR is €30,-. Het heeft een terugverdientijd van gemiddeld 8 jaar.

isolatieplaten

Isolatieplaten

Isolatieplaten vormen een prima keuze als basismateriaal voor het isoleren van de vloer. Er zijn verschillende soorten vloerisolatieplaten. Zo is polyisocyanuraat (PIR) een zeer populair product, maar ook PUR en EPS vormen mogelijke basismaterialen. Welke van deze producten het meest geschikt is voor de vloer van uw woning in Brugge hangt af van uw budget en de eisen die u stelt aan de isolatielaag. De gemiddelde prijs per m² is € 20,-. U heeft de investering in gemiddeld 7 jaar terugverdiend.

Wat is EPS
De afkorting van EPS staat voor Expanded PolyStyrene, ook wel piepschuim genoemd. Het voordeel van piepschuim is dat het voor het grootste gedeelte uit lucht bestaat. De isolatieplaten wegen weinig en de aanschafkosten zijn beperkt tot een minimum, omdat er weinig grondstoffen nodig zijn. Dankzij de lucht in de piepschuimbolletjes wordt het warmteverlies tegengehouden en blijft de warmte langer in huis hangen. De isolatiewaarde van de EPS vloerisolatieplaten ligt tussen de 0.030 en 0.040 W/mK.

glaswol

Akoestische vloerisolatie

Veel klanten denk dat het isoleren van de vloer enkel gepaard gaat met besparing op de stookkosten. Het is echter ook mogelijk om met een goede isolatie het geluidsoverlast te beperken. Het gaat dan om een beperking van contactgeluid dat ontstaat wanneer de massa van de constructie te laag is.

Het toevoegen van een isolerende ondervloer verzwaart de constructie, waardoor trillingen beter worden opgevangen. Doordat de geluidstrillingen worden gedempt, zult u minder last hebben van geluidsoverlast. Denk hierbij aan voetstappen, deuren en stemmen.

Niet alleen een houten vloer kan geïsoleerd worden. Ook bij problemen met een betonvloer zijn er diverse opties. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een zwevende vloer aan te brengen. Met een zwevende vloer wordt er een contactbrug voorkomen. De geluidstrillingen worden opgevangen en stoppen door de vloer.


voordelen van een isolatiespecialist

Voordelen inschakelen vloerisolatie specialist Brugge

Schakelt u een isolatiespecialist uit Brugge in om de vloer te laten isoleren? Er zijn een aantal redenen te bedenken voor het inschakelen van een expert:

  • Verzekerd van kwaliteit en vakkundige isolatie
  • Beschikt over kennis en ervaring
  • Isolatiewerken snel afgerond
  • U bespaart een hoop tijd en energie
  • Er zit garantie op het geleverde isolatiewerk
vrijblijvende offertes vloerisolatie

Besparen? Vergelijk vrijblijvende offertes

Bent u op zoek naar een erkend vakman in Brugge die u helpt bij het leggen van vloerisolatie? Wilt u geluidsisolatie door middel van akoestisch isoleren? Of bent u nieuwsgierig naar de prijs per m² van het isoleren van de vloer? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan via het offerteformulier. U ontvangt dan offertes van een aantal isolatiespecialisten uit Brugge. Vergelijk de offertes onderling met elkaar en bespaar tot wel 40% op de kosten.

Vrijblijvende offertes aanvragen